Wie ben ik?

Ik ben Myrthe

Voordat ik psycholoog ben geworden, was ik reeds en ben ik nog steeds dochter, zus, danser, reiziger en eeuwig student. Elk stukje is een deeltje van wie ik ben en heeft een invloed op hoe ik nu in het leven sta en waarom ik psycholoog geworden ben.

Dochter & Zus,

Mijn familie is belangrijk voor me en heeft een grote invloed gehad op wie ik vandaag ben. Als oudste van drie ben ik op jonge leeftijd geconfronteerd geweest met de scheiding van mijn ouders. Mijn eerste reflex was om te zorgen voor mijn twee zussen. Ondertussen hebben zij die zorg niet meer nodig en heb ik geleerd dat zorg dragen voor mezelf ook zeer belangrijk is. Nu heb ik er voor gekozen om als psycholoog zorg te dragen voor de personen die op mijn pad komen en om daarnaast voor mezelf te zorgen. Van mijn familie heb ik geleerd dat elke rol die je opneemt kan samengaan met patronen. Deze kunnen je vooruit helpen maar kunnen ook zeer kwetsend en uitputtend zijn. Als psycholoog wil ik graag met jou het gesprek aangaan over deze rollen en patronen om samen te (zoeken)kijken hoe jij ze kan invullen op een manier die voor jou gezond en helend is.

Danser,

Ik heb je verteld dat zelfzorg volgens mij zeer belangrijk is. Één manier waarop ik van kinds af aan voor mezelf gezorgd heb is dansen. Als ik dans dan kom ik in contact met mijn lichaam en emoties, daarnaast kan ik ook mijn hoofd leegmaken van alle piekergedachten en stress die zich daar op dat moment afspelen. Een deel van mijn zelfzorg bestaat uit dans, lezen, yoga,... Wat zelfzorg voor jou inhoudt kan alleen jij weten en op zware momenten kan het moeilijk zijn om hier oog en tijd voor te hebben. Een korte herinnering aan wat zelfzorg voor jou betekent kan een eerste stap zijn in de richting van meer positieve momenten in je leven.

Reiziger,

Van jongs af aan wilde ik reizen en toen ik 18 was heb ik voor het eerste echt de stap gezet om nieuwe plaatsen en culturen te leren kennen. Ik ben een jaar in Bolivia gaan wonen. Hier heb ik als het ware mijn tweede familie ontmoet. Van hun heb ik geleerd en ervaren dat warmte en genegenheid zeer belangrijk en helend zijn. Jou met open armen ontvangen, los van je achtergrond, dat is wat ik wil doen.

In Engeland heb ik geleerd dat hulp vragen en aanvaarden een teken is van kracht. Het is zeer moeilijk om te beseffen dat je ondanks alle wil van de wereld niet alles zelf kan dragen en oplossen. Om met dit besef hulp te vragen, zij het aan vrienden of aan een professional, is enorm krachtig. Wanneer je in het midden van je overrompeld zijn, het gevoel van verdrinken, toch de stap zet om hulp te vragen, dan zet je een stap vanuit je krachtige kern ook al voelt het misschien aanvankelijk als falen.

Tenslotte, in Peru heb ik de kracht van een luisterend oor ervaren. Meer specifiek een niet oordelend oor dat jou toelaat jouw verhaal vanuit jouw pijn, angst en verdriet te vertellen zonder dat wat je zegt jou minder maakt als persoon. Mijn ultieme doel als psycholoog is om dit oor te zijn… en veel meer.

Eeuwige student,

Ik ben ervan overtuigd dat er elke dag in mijn leven iets te leren is. Hetzij binnen het kader van een opleiding, hetzij binnen de dagdagelijkse relaties. Als psycholoog wil ik zo goed en correct mogelijk mijn werk doen. Enerzijds door te zijn wie ik ben en anderzijds ten allen tijde open te staan voor bijscholing en nieuwe inzichten.

Psycholoog,

Ik heb gekozen voor de studie psychologie omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen recht hebben op de steun en hulp die ze nodig hebben. Soms is het niet mogelijk om deze te vinden los van professionele hulpverlening. Na mijn studie heb ik bewust gekozen om te starten als zelfstandig eerstelijnspsycholoog omdat ik mijns inziens daar het beste werk kan doen. Het is niet nodig om te wachten hulp te vragen tot je niet meer kunt functioneren en een opname de enige optie lijkt. Voordat een persoon dit punt bereikt is het al mogelijk om een omschakeling te maken. Hierbij is het belangrijk dat jij naar verandering verlangt en er bewust voor kiest om het gesprek aan te gaan. Dit kan vanuit een aanmoediging door de huisarts, een vriend of op eigen initiatief. Je bent altijd welkom bij mij om samen aan de slag te gaan, hoe je je ook voelt en ongeacht de reden waarom je naar mij toekomt.

Lieve groet,

Myrthe

Opleidingen:
  • Master in de Psychologie (KULeuven - 2016)
  • Navorming: Herstelgericht werken: naar een praktijk van herstelondersteunende zorg. (UCLL - 2016)
  • Somatic Experiencing beoefenaar in opleiding
Erkenning:

Ik ben erkend door de psychologencommissie. Dit betekent dat ik gebonden ben aan de deontologische code van psychologen en de nodige universitaire scholing genoten heb.

Mijn erkenningsnummer is: 922116832